Praktijksafari Festival Dranouter

 

Op zondag 30 april gingen we langs bij duurzaam festival Dranouter in het prachtige Heuvelland. Jeroen Verdonck van Festival Dranouter neemt ons mee op het terrein en maakt er geen geheim van hun klimaatambities aan te scherpen om 100% klimaatneutraal te zijn tegen 2024. In dat jaar wordt het festival 50 jaar en wil de helft van zijn CO2-uitstoot verminderd hebben, de andere helft zal gecompenseerd worden met het aanplanten van bossen. In dit overzicht vermelden vier (van de vele) aspecten:

IMG_20190804_122232757_HDR.jpg

1. De camping:

Campinggasten die de camping netjes achterlaten en meehelpen met de inzameling van PMD en restafval. Iedereen die een volle vuilniszak inlevert aan de ontbijttent, krijgt een gratis ontbijt. Mochten er toch tenten achterblijven, dan gaat het upcycle-team er creatief mee aan de slag en maken er pennenzaken, rugzakjes, poncho's van die op het festival worden verkocht. De opbrengst gaat integraal naar het gloednieuwe bosfonds, een interne rekening waarop de organisatie een deel van de omzet stort. Dat budget wordt de komende jaren ingezet om compensatieprojecten te steunen die bossen aanplanten.

Daarnaast zet het WAVE project in op het duurzamer omgaan met drink- en afvalwater, materialen en energie. Dat doen ze via:

IMG_20190804_125757755_HDR.jpg
  • Een mobiel plantenveld ECOZ ®Mobile filtert het douchewater op de Camping Zone, dat daarna door BOSAQ ter plaatste wordt opgezuiverd tot drinkwater.

  • Bij de toiletten aan de Palace tovert UGent urine om tot drinkwater enerzijds, en mestkorreltjes anderzijds. Die mestkorrels worden gebruikt om planten op het festivalterrein te bemesten. Snelle festivalgangers krijgen de kans om wat gerecupereerde meststoffen mee naar huis te nemen om de bloemen te bemesten.

2. Groene stroom:

Jeroen: “De groene aggregaat levert 24u op 24u stroom op een efficiënte manier, wat kan leiden tot maar liefst 95% besparing. Deze geluidsarme, mobiele all-in container werkt volledig automatisch waardoor het maximale rendement wordt behaald. Zo wordt minder brandstof verbruikt en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd! Is de batterij van je smartphone leeg? Dan kan je terecht bij de oplaadpunten op zonne-energie. Ook lockers worden op die manier voorzien van energie.”

IMG_20190804_133506979_HDR.jpg

3. Compost Toiletten:

Festival Dranouter werkt samen met Green Corner Toilet, dat zijn toiletten die zijn vervaardigd uit gerecycleerd materiaal en bieden een maximaal gebruikscomfort. De chemische producten worden hier vervangen door natuurvriendelijke spaanders. Het organisch afval wordt na het evenement naar een landbouwer gebracht. Een procedure om dit afval om te zetten in meststoffen. Dankzij het overzicht met uitleg aan de binnenkant van de toiletten wordt het publiek gesensibiliseerd.

IMG_20190804_132712726_HDR.jpg

4. Plastiek Boetiek:

IMG_20190804_130401649_HDR.jpg

Festival Dranouter blijft doorgaan met het inzamelen en sorteren van bekers en het gebruik van biologisch composteerbare bekers en bordjes. De PET-bekers zijn hier een voorbeeld van. Zowel op de campings als op de festivalweide staan tijdens het volledige weekend meer dan 100 vrijwilligers van het milieuteam paraat om de tien afvalstromen in goede banen te leiden. Er wordt ook gesensibiliseerd, denk maar aan Sort Mania van Fost Plus die kinderen helpt sorteren op een ludieke manier.

Plastiek Boetiek is een mobiele plasticfabriek die langskomt op festivals. De medewerkers van Plastiek Boetiek struimen evenementen af om zo de ecologische voetafdruk mee te beperken. Hoe? Ze bouw(d)en verschillende machines die plastic verwerken ter plaatse om er nadien een nuttig voorwerp mee te maken.


 
Guest Userpraktijksafari